woensdag 4 maart 2015

22 februari 2015

De golven en de windsterkte zijn onveranderd en weer zitten we gezekerd en met reddingsvesten in de Kuip. De wind is iets gedraaid en om het een beetje comfortabel te houden nemen we een iets andere koers, die benoorden St. Helena uitkomt. De gehele dag een mtc totdat we aan bakboord achter ons een boot zien naderen op de AIS. Even later zien we hem ook. De AIS geeft kruisende koersen aan en rekent aan de hand van de koers en de snelheid van de boten uit wat het Closest Point of Approach (de CPA) is. Dat is in ons geval minder dan een kwart mijl en we besluiten daarom op te loeven en zeil te minderen. Uiteindelijk draaien we ruim achter het gigantische vrachtschip dat ons eigenlijk voorrang had moeten verlenen om, waar we weer afvallen, onze oorspronkelijke koers te hervatten.

Wat je alleen in de praktijk kunt leren is het koken en bewegen binnen een schip met hevige zeegang. Als je je niet steeds klemzet word je op de meest onverwachte momenten gekatapulteerd. Zo kwam ik bovenop het fornuis terecht toen ik wat thee aan het zetten was. Ik ben voortaan wat voorzichtiger.

Ik krijg weer de eerste wacht, die rustig verloopt. Een prachtige sterrenhemel en veel fluoriserende en sterk oplichtende plekken op zee. Volgens Olga kwallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten