maandag 16 maart 2015

11 maart 2015

Ondanks Johan's tips nog steeds geen tonijnen gevangen. Het schijnt hier te wemelen van de yellow fin tuna's, maar kennelijk is daarvoor ander aas noodzakelijk.

Helaas scheurt deze dag de halfwinder wederom, ditmaal boven de ondernaad. We beginnen te vermoeden dat deze, ondanks het geringe gebruik, de afgelopen jaren toch aan een zeker verouderingsproces heeft blootgestaan. Vooralsnog hebben we geen puf de naaimachine uit de garage te halen en zetten we de genua's weer in. We berekenen de snelheidswinst over de geplotte koerslijn, uitgaande van gijpen om de 50 mijl met koersen circa 30 graden ten opzichte van de plotlijn. Op die koers lopen we circa een knoop harder. De berekening leert dat dit een goede keus is en we zetten deze strategie in. Onder de inzenders van de juiste berekening hiervoor verloot ik graag een weekendje meezeilen.

1 opmerking:

  1. Kijk gewoon naar de polars van je boot; de optimale afkruishoek varieert per schip en windsnelheid en vertaalt zich in een polair diagram waar je de VMG (velocity made good) gewoon kunt aflezeb. hebben jullie toch wel aan boord voor dat schip, neem ik aan?

    BeantwoordenVerwijderen