zaterdag 18 april 2015

17 april 2015


Al vroeg vertrokken naar Paramaribo om uit te klaren want we willen het aankomend weekend bij dood/opkomend tij vertrekken naar Martinique waar Aukje op ons wacht vanaf 27 april as.

Helaas een rode taxi geschampt die midden op de weg geparkeerd was. Dat links rijden hier valt niet altijd mee, je bent geneigd links te weinig afstand te houden. De taxi wilde er geen politie bij en de schade werd ter plekke afgedeald op 100 sdr, circa 30 euro. Wij hebben een rode streep op de zijkant. Staat wel leuk maar Cor besluit toch om die streep later weg te poetsen.

De uitklaring verloopt vlotjes gelukkig.   We hebben daarom voldoende tijd voor de fourage en we gaan daarvoor naar Choi's, de best gesorteerde supermarkt van Paramaribo, King's, om onze wijnvoorraad aan te vullen en naar de markt voor de vitamientjes. Afgeladen met exotische etenswaren vertrekken Cor en Olga vervolgens naar de marina. Ik blijf achter want ik heb een zeeschildpadden tour geboekt die om 1600u vanaf hostel Zus en Zo vertrekt. Omdat de tour na middernacht eindigt boek ik ook een kamer in deze herberg.

Met een tentboot steken we de Suriname rivier over en vervolgens de Commewijne rivier.



We komen aan op een strand met golfplaten woningen waar vissers, over het algemeen tijdelijk, hun onderkomen hebben.

 
 
 



Na een roti met kip en een Borgoe cola vertrekken we, op zoek naar sporen. Die zijn eenvoudig te herkennen. Ze vertrekken vanaf het water en lijken op karrensporen. Als je ze oploopt kom je vanzelf de schildpad tegen.

Dat zijn enorme beesten. Wij zagen volgens de gids kleintjes, met een lengte van circa een meter. Soms zijn ze echter zo groot als een Volkswagen kever.

We hadden al meteen geluk en kwamen een schildpad tegen die haar eieren aan het leggen was.
 
 


 

We zagen vervolgens bij andere exemplaren hoe ze uit het water kwamen, hoe ze hun best groeven en afdekten, hoe ze een vals nest groeven in de krabben te misleiden en hoe ze vervolgens zeewaarts gingen. Een fantastisch schouwspel!

Iets na middernacht vertrokken we weer met onze discoboot en hoorden we over de stropers die het gemund hebben op de eieren van deze prachtige beesten. Ze zijn bij de Javanen een enorme delicatesse en leveren een euro oer stuk op. Een nest bestaat uit ongeveer 80 eieren dus rel uit je winst. Daarom lopen er op het strand voortdurend vrijwilligers van het WNF rond om  deze stroperij te voorkomen.

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten